Her köşe başında karşımıza çıkan marketler nedeniyle evde yoğurt yapmak eski popülerliğini yitirse de sağlıklı ve ekonomik bir çözüm olduğu için halen tercih edilen bir durum.
Evde yoğurt yapma yöntemlerinin belki de en sağlıklı ve pratik yollarından biri de güveçte yoğurt mayalama işlemidir. Toprak kapların gözenekli ve doğal yapılarından ötürü çömlekte yoğurt mayalamak hem daha hızlı hem de daha doğal bir yöntemdir.
İçindekiler
Güveçte Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle içi sırlı bir güveç kullanmanızı öneriyoruz. Her ne kadar toprak doğal bir element olsa da toksik partiküller barındırma ihtimali olduğu için sırlı bir kap bu toksik etkileri yoğurdunuzdan uzak tutacaktır.
- Yeterli büyüklükte bir toprak kap kullanın. Çeşitli boylarda kaplar üretilmektedir. Divan Ambalaj’da her boy içi sırlı toprak güveç bulabilirsiniz.
- İşlemlere başlamadan önce yoğurt güveci ilk kullanımı konulu blog yazımızı okumanızı öneririz.
Toprak Kapta Yoğurt Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- Kullanacağınız kabın hacmi kadar süt. Örneğin 1 litre yoğurt güveci için 1lt süt.
- 2-3 Yemek Kaşığı Yoğurt.
- Yoğurt Güveci
- İsteğe bağlı termometre.
Taş Gibi Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?
- Çiğ halde temin ettiğiniz sütünüzü kaynatıp pişirin ve ardından güvece alın. Eğer pastorize hazır bir süt ile yapıyorsanız 40 dereceye kadar ısıtmanız yeterli.
- Yoğurt güvecine aktarılan sütün ılımasını bekleyin. İdeal sıcaklık 35-40 derecedir fakat termometreniz yoksa bilinen en geleneksel yöntem parmağınızı süte daldırdığınızda eliniz yanmadan 5 saniye bekleyebiliyorsanız ideal bir sıcaklık olduğunu anlayabilirsiniz.
- İdeal sıcaklığa ulaştığınızda mayalama amacıyla ayırdığınız yoğurtları süte katın ve iyice karıştırın.
- Kabın kapağını kapatıp içerideki 35-40 derece sıcaklığı uzun süre muhafaza edebilmek için güveci güzelce sarıp sarmalayın ve evinizdeki en sıcak ortama koymaya çalışın.
- Bu şekilde en az 6 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurdunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun!
Güveçte Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları
- Mayalama işleminin sonunda yoğurdunuzu en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirirseniz daha lezzetli ve katı bir yoğurt elde edebilirsiniz.
- Çiğ süt tercih edecekseniz güvenilir bir satıcıdan temin edin. Pastorizasyona uğramamış çiğ sütler içinde zararlı bakterileri barındırabilir.
- İsterseniz marketlerde satılan probiyotik yoğurt mayaları veya hazır satılan probiyotik yoğurtlar ile de yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.
Hangi Güveçte Yoğurt Yapılır?
İçi sırlı, doğal killi topraktan yapılan, mümkünse kapaklı tüm boy ve hacimlerde üretilen güveçlerde yoğurt yapılır.
Yoğurt Çömleği Nasıl Temizlenir?
Çömlek temizliği özellikle sırlı bir çömlek ise zor bir iş değildir. Sırlı kap kaygan bir yüzey sunduğu için su ve sabun ile kolayca temizlenebilir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken durum yoğurdun organik bir madde olmasından ötürü bakteri üretimine sebep olacağı için, kaynar su ile iyice dezenfekte olduğuna emin olmaktır.
Bu konuda daha fazla bilgi almak ve güveç satan firmalardan olan ambalaj üreticisi şirketimizden ürün satın almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.