Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 1 - ambalaj sembolleri

Çoğu zaman aldığımız ürünlerin ambalajları üzerinde çeşitli semboller görürüz fakat anlamlarını bilmediğimiz için için pek de umursamayız. Bu sembollerin sağlığınız veya aldığınız ürünün saklama koşulları için çok ciddi uyarılar içerdiğini bilmemiz gerekiyor.

Uluslararası Ambalaj Sembollerinin Anlamları

Uluslararası ambalaj sembolleri, ambalajları karakterize etmek için üzerlerinde gösterilen belirli sembollerdir. Dünya çapında kullanıldıkları için uluslararası bir dildir ve Dünya’nın her yerinde geçerlidirler. Bu sayede farklı ambalajların teslimatının ve saklanmasının uygun şekilde yapılması sağlanır. 

En sık kullanılan sembollerden bazıları şunlardır;

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 2 - image
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 19

Çatlak Kadeh / Kırılgan Ürün

Bu sembol, kutunun içindeki ürünün kırılgan olduğunu ve kırılabileceğini, bu nedenle paketin dikkatli bir şekilde taşınması gerektiğini gösterir. Genellikle cam ürünleri içeren paketler için kullanılır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 3 - image 1
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 20

Şemsiye

Bu işarete sahip bir ambalaj, içindekilerin her zaman sudan uzak tutulması gerektiği anlamına gelir. Örneğin kuru meyve ambalajları bu kategoridedir.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 4 - image 2
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 21

Yukarıyı  İşaret Eden Oklar

İki tane yukarıyı işaret eden ok, kutunun okların gösterdiği yere doğru bakması gerektiğini gösterir. Bu tür paketler, kesinlikle okların tersi yönde bakacak şekilde yerleştirilmemeli ve saklanmalıdır.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 5 - image 3
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 22

Kancanın Üzerindeki Çarpı İşareti

Bir kancanın üzerindeki X, üzerinde böyle bir sembol bulunan ambalajın taşınırken kesinlikle kanca kullanılmaması gerektiği anlamına gelir. Genellikle stabil bir şekilde, sarsılmadan taşınması gereken ve içerisinde hassas ürünler olan kutularda kullanılır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 6 - image 4
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 23

İstifleme Yüksekliği Simgesi

Bazen pakete belirli sayı eklenir. Bu sayı, istifleme yükseklikleri sembolüdür. Bir ambalajın üzerine aynı ambalajdan üst üste kaç tane koyabileceğimizi işaret eder. Örneğin, sembol ‘8’ diyorsa, paket üst üste sekiz tane konulabilir daha fazla konulamaz. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 7 - image 5
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 24

Ateş/Yanıcı Ürün Sembolü 

Alev sembollü bu paket yanıcıdır, yani içindeki ürün tutuşabilir ve yangına neden olabilir bilgisi veren bir işarettir. Bu tür ambalajlar ısıdan uzak tutulmalıdır. Örneğin pil paketleri ve çakmak gazı tüpleri bu türe girer.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 8 - image 6
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 25

Dikkatli Tutun İşareti

Bu sembol, kırılabilir öğeler veya küçük bileşenler içeren paketler içindir. Bu tür paketlerin dikkatli ve sarsmadan taşınması sağlanmalıdır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 9 - image 7
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 26

Termometre Simgesi

Bir pakete termometre sembolü iliştirildiğinde, içindeki ürünler belirli bir sıcaklıkta saklanmalıdır. Bu sembol genellikle gıda ambalajları için kullanılır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 10 - image 8
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 27

El Arabası Simgesi

Bu simge, kutuyu taşımak için bir el arabasının veya transpaletin kullanılması gerektiği anlamına gelir. Bu aynı zamanda kutunun kullanıldıktan sonra güvenli bir şekilde yerine konması gerektiği anlamına da gelebilir. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 11 - image 9
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 28

Gıda güvenliği

Bu sembolde bir şarap kadehi ve bir çatal vardır. Bu da kutunun içindeki öğelerin gıda açısından güvenli olduğu anlamına gelir. Bu işareti taşıyan ambalajların ve kapların herhangi bir zararlı etkiye neden olmadan gıda maddeleriyle temas edebileceği anlamına gelir. Polipropilen kaplar bu gruba girmektedir.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 12 - image 10
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 29

Ağır Eşya

Bir kutunun üzerindeki böyle bir sembol, kutunun bir kişi tarafından kaldırılamayacak kadar ağır olduğunu gösterir. Bu nedenle kişi bu tür paketleri kaldırırken kendine zarar vermemek için ekstra dikkatli olmalıdır ve yardım almalıdır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 13 - image 11
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 30

Bıçak/Falçata Kullanılamaz

Bu simge, bıçakla zarar görebilecek içeriğe sahip paketler içindir ve içindekilere zarar vermemek için paketi açarken bıçak kullanılmaması gerektiğini gösterir.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 14 - image 12
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 31

İstifleme Yapılamaz Sembolü

Bu işaret, üzerindeki başka bir paketin baskısını kaldıramayacak içeriğe sahip kutular için kullanılır. Ürünün bozulmasını önlemek için istifleme bu sembolle yasaklanmıştır. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 15 - image 13
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 32

Tek Kişi Taşıyamaz

Bu sembol, içindeki eşyalar bir kişi için çok ağır olduğundan paketin bir kişi yerine iki kişi tarafından taşınması ve kaldırılması gerektiğini gösterir. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 16 - image 14
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 33

Geri Dönüşüm İşareti

Bu en önemli sembollerden biridir. Paket üzerinde bu sembol bulunan ambalaj malzemeleri geri dönüştürülebilir. Geri dönüştürülebilir ambalajların kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 17 - image 15
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 34

Dikkat 

Bu genel bir uyarıdır. Ürünün taşınırken dikkatli olunması gerektiği anlamına gelir. Bu, paketin ekstra dikkat gerektirebilecek tehlikeli maddeler içerdiğini de gösterebilir. 

Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 18 - image 16
Uluslararası Ambalaj Sembolleri Kılavuzu 35

Bunlar, kullanılan uluslararası ambalaj sembollerinden sadece birkaçı ve daha birçoğu hala öğrenilmeyi bekliyor, ancak sadece bunlarla bile, ambalaj bilginiz arttırmayı hedefledik. Umarım yardımcı olmuşuzdur.

Sağlıcakla kalın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir