Dijital Baskıda RGB ve CMYK’nın Farkı

rgb-ile-cmyk-farki

Dijital baskı, bir baskı makinesi tarafından direk olarak bir dijital dosyadan (PDF, JPG, vb.) baskı yapma işlemidir. El ilanları, broşürler vb. çalışmalarda sıkca kullanılır. 

Renkler, görsel tasarım ve matbaa sektörlerinde önemli bir yere sahiptir. RGB ve CMYK, dijital baskı işleminde renklerin tanımlanması ve yansıtılması için kullanılan iki standart sistemdir. Her iki sistem de farklı amaçlar için kullanılır ve birbirlerinden farklı baskı sonuçları verir. Bu yazıda RGB ve CMYK sistemlerinin temel farkları ve kullanım amaçları hakkında bilgi vereceğiz.

Tasarımcı olarak çalışıyorsanız, RGB ve CMYK arasındaki farkı kesinlikle bilmelisiniz. 

Kırmızı Yeşil Mavi (RGB) Renkler Nedir?

RGB, kırmızı(red), yeşil(green), ve mavi(blue) renklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RGB tanımını oluşturan renkler telefon, bilgisayar projeksiyon cihazı gibi dijital ekranlarda görünen renkleri oluşturan üç ana renktir. Ekranlarınızda gördüğünüz renkler bu üç rengin karışımı ile oluşturulmaktadır. Ekranınıza çok yakından bakarsanız her bir pikselin(renk noktası)’nın kırmızı, mavi veya yeşilden oluştuğunu görebilirsiniz. 

Bu üç rengin 256 seviyesi vardır ve her bir seviyede görüntülenen rengin yoğunluğu artar.

Örneğin başta ekran siyahtır, ardından ekranı aydınlatmak ve bir renk oluşturmak için kırmızı, yeşil ve mavi ışıklar eklenir. Siyah renk için RGB değeri 0’dır. Kırmızı= 0 Yeşil= 0 Mavi= 0. Bu, renklerin olmayışının ekranı siyah yaptığı anlamına gelir. 

Tıpkı siyah gibi, beyaz renk de RGB değerlerine sahip olarak üretilir. Beyaz bir ekran oluşturmak için Kırmızı Yeşil ve Mavi seviyelerinin 256 olması gerekir. 

256, tek rengin alabileceği en yüksek seviyedir. RGB’de renk seviyesi ne kadar fazlaysa sonuç o parlak görünür. 

Doygunluk, canlılık ve gölgeleme değişiklikleri tasarımcının kontrolündedir. Tasarımcı, ekranda gösterilmesini istediği renge bağlı olarak renklerin seviyeleri ile oynayarak farklı varyasyonlar oluşturur ve ekrandaki renkleri manipüle edebilir. 

Eğer projeniz web veya uygulama tasarımı, sosyal medya paylaşımı, dijital görse ve, içerik içeriyorsa, RGB’nin doğru şekilde ayarlanması ve en iyi şekilde kullanılması ziyadesiyle önemlidir. Çünkü bir projenin satışları artırmak için gerçekten prezantabl olması gerekir. Projeniz, izleyicinin dikkatini milisaniyeler içinde çekecek kadar çekici olmalıdır. 

RGB için Kullanılabilecek En İyi Dosya Biçimleri

  1. JPEG’ler RGB için en iyisidir çünkü neredeyse tüm cihazlarda okunabilirler ve dosya boyutu oranı ile kalitesi arasında dengeli bir sonuç ortaya çıkarırlar.
  2. PSD dosya formatı; tasarım dünyası için standart bir araç olan Adobe Photoshop’un varsayılan formatıdır ve RGB için de en keskin sonucu verir.
  3. PNG’ler, tamamen dijital ortamda oluşturulmuş grafikler, tablolar ve infografikler için doğru tercihlerdir. JPEG ile de bu tür dosyalarınızın çıktısını alabilirsiniz ama PNG daha kaliteli sonuçlar verecektir.
  4. GIF’ler, hareketli görsel çalışmalarınız var ise doğru dosya tercihidir. Hareketli görseller sunarlar fakat ses içermezler. 

CMYK Nedir?

CMYK, C= Cyan (mavi) M= Magenta (pembe) Y= Yellow (Sarı) K=Key (siyah) renklerin baş harflerinden oluşturulmuş bir renk tanımlamasıdır. Oluşturulduğunuz dijital içeriğin yazdırılmasını, elektronik bir ekran içinde kalmamasını istiyorsanız, CMYK sizin için en iyisidir. 

CMYK’da siyah kullanımı vardır, çünkü CMYK içerisindeki diğer renklerin karışımı ile siyah oluşturamaz. 

Baskı makinesinden aldığınız çıktılar, farklı CMYK renk varyasyonlarının mürekkep olarak püskürtülmesi ile oluşturulur. Örneğin gerçek bir siyah elde etmek için Cyan’dan %75, Magenta’dan %68, Yellow’dan %67 ve Key’den %90 oranında baskı yapılacak materyale püskürtülmelidir. Orataya çıkan siyaha “zengin siyah” veya “fotoğraf siyahı” adı verilir. RGB ile elde edeceğiniz siyaha oranla daha gerçekçi bir siyahtır.

CMYK fiziksel bir baskı olduğundan ve ekranda görüntülenmediğinden, fiziksel baskınızın etkileyici olması gerçekten önemlidir. Örneğin ambalaja bir baskı yapılmak istediğinde ambalaj göz alıcı renkler ile rafta sergilenmez ise rakiplerine oranla daha az dikkat çekebilir ve bu yüzden satışları daha az olabilir.

CMYK, reklam panoları, posterler, tişörtler, şapkalar, kalemler, kupalar vb. içerdiğinden, marka bilinci oluşturma, reklam çalışmaları yapma projeleri için daha iyi bir seçenektir. 

Ambalaj malzemeleri için de CMYK en uygun çözümdür çünkü daha fazla renk seçeneğine sahiptir, bu nedenle tasarımcı için daha geniş çalışma alanı sunar ve bu sayede daha renkli ve göz alıcı bir tasarım oluşturabilir. 

CMYK için En İyi Dosya Biçimleri şunlardır:

  1. PDF’ler pek çok cihazda çalışabildiği için oldukça kullanıcı dostudur. Ayrıca CMYK için standart bir kaynak dosyadır ve birden fazla kullanıcı tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. 

Ambalaj Tasarımında RGB mi CMYK mı?

Ambalaj tasarımı açısından RGB ve CMYK’dan bahsedecek olursak; ambalaj her zaman somut bir üründür. Ve somut ürünlerin müşterileri çekecek kadar etkileyici olması gerekir. 

Eğer oluşturduğunuz tasarım basılacaksa her zaman CMYK’yı tercih etmelisiniz. Eğer ki tasarımınızı sadece bir ekran aracılığı ile sunacaksanız RGB’yi tercih etmelisiniz. 

Bu bilgiler ışığında CMYK daha fazla renk çeşitliliği ve canlılık sağladığı için, ambalajınızın tasarımında kesinlikle CMYK tasarımlar tercih etmelisiniz. Divan Ambalaj IML baskı yöntemiyle raflarda öne çıkan plastik ve karton gıda ambalajları üretmektedir. Sizler de göz alıcı ambalajlara sahip olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'ı aç
1
Soruların mı var?
Scan the code
Buraya tıklayarak detaylı bilgi ve fiyat teklifi alabilirsiniz!